tiistai 24. tammikuuta 2023

Vuoden 2022 parhaat sarjakuvateokset - äänestystulokset


 

Underground ja underdog sarjakuvahautomo Kaapu Press on valinnut vuoden 2022 parhaat sarjakuvateokset. Tämän vuoden äänestyksessä ei nähty tarpeelliseksi erotella sarjakuvia eri kategorioihin (suomalaiset, käännössarjakuvat, ulkomaiset), vaan kaikki painivat tällä kertaa tasa-arvoisesti samassa sarjassa. Ratkaisuun on päädytty joka kategoriasta löytyvän kovan tason, palkintojen puutteen, ja raadin kategorisointia koskevien erimielisyyksien takia.
Ehdolle hyväksyttiin pitkät tai pitkähköt teokset, joko itsenäisenä teoksena tai osana antologiateosta julkaistut sarjakuvateokset. 

Koska Kaapu Press kantaa kaiken työtaakkansa sarjakuvankin parissa ilman tukea mistään, yhden olennon rakkaudesta lajiin ja omaan visioonsa kohtalon pakottamana, varsinaisiin palkintoihin ei tälläkään kertaa ollut varaa, vaan ne myönnetään pelkkinä mainintoina. Aiempina vuosina ei tosin ollut varaa edes mainintoihin.

Palkitut

Vuoden 2022 paras sarjakuvateos: NICOLAS C. GREY - "MAYONNAISE" (Headache Comix, small press)

Nicolas Greyn teos "Mayonnaise" keräsi raadilta selvästi eniten ääniä. Taiteilija on tehnyt kiinnostavasta aiheestaan perusteellista tutkimustyötä, jonka hän muuntaa sarjakuvalliseen ilmaisuun kiitettävän sujuvasti ja informatiivisesti. Piirrostyössä näkyy vanhempien underground sarjakuvien vaikutteita, joiden pohjalta oma ilmaisu on päivittynyt nykyaikaan istuvaksi.
Ähkyyn
ja kyllästymiseen asti omaelämänkerrallista kerrontaa tulvivan sarjakuvakentän keskellä teos on valopilkku esimerkkinä siitä, miten omaelämänkerrallista aineistoa voi käyttää toimivastikin, sopivana annoksena osana laajempaa kulttuurillista kommentointia.
Raati luovuttaa parhaan teoksen pokaalin yksimielisesti tälle teokselle.

Vuoden parhaan pitkän sarjakuvateoksen valinnan lisäksi raati antaa yhden kunniamaininnan yleisestä hyvästä ja pitkästä sarjakuvatyöstä.
Kunniamaininta: Alfonso Font, pitkästä ja laadukkaasta urasta sarjakuvan parissa.

Äänestykseen osallistuneet asiantuntijat ja kriitikot: H. Varjo, V. Haamu, J. Vuorma.

Kaapu Press kuittaa.