tiistai 24. tammikuuta 2023

Vuoden 2022 paras levynkansitaide (ja paras levy) - äänestystulokset

 

Kulttuurihautomo Kaapu Press on valinnut vuoden 2022 parhaat levyt ja levynkansitaiteet. Tämän vuoden äänestyksessä ei ollut resursseja erotella musiikkia eri kategorioihin kansallisuuden tai genren mukaan, vaan kaikki painivat tällä kertaa tasa-arvoisesti samassa sarjassa. Samoin raadin vähien resurssien takia pystyttiin jakamaan vain ykköspalkinnot, sekä musiikin että kuvataiteen saralla. Varsinaisiin palkintoihinkaan ei ollut varaa, joten ne jaetaan vain lyhyinä mainintoina virtuaalimaailmassa.

Palkitut

Kuvataide - kansitaide

Vuoden 2022 paras levynkansimaalaus: Paolo Girardi - öljymaalaus Kryptonomicon -yhtyeen “Infernalia”-albumin kanteen. Julkaisija: Punishment 18 Records.
Perusteluiksi riittää raadin toteamus että taiteilija Paolo Girardin metallimusiikkia kuvittavat öljymaalaukset saisivat Hieronymus Boschinkin leuat loksahtamaan.

Lisäksi raati myönsi erikseen kunniamaininnat laadukkaasta urasta seuraaville kansitaiteilijoille: Mario E. Lopez M., Juanjo Castellano Rosado , Joe Petagno, Kris Verwimp.

 
Musiikki

Vuoden 2022 paras musiikkialbumi: Jelena Rozga - "Minut Srca Mog" (Croatia Records, Tonika Records)
Kun yleensä kansanmusiikin syvimmän taiteellisen latauksen lähteenä toimivasta underground metallista ei tänä vuonna noussut yhtä selvästi erottuvaa ääniharavaa, äänestyksen ykkössijalle kipusikin kroatialaisen laulajan Jelena Rozgan sopivasti loppuvuodesta ilmestynyt kauan odotettu albumi. Koska albumiin on koottu (pääosin akustiseen) uudelleenkäsittelyyn lauluja taiteilijan koko uralta, on selvää että jo kappalemateriaali on niin vahvaa, että sen kanssa on vaikea kilpailla. Tuore sielukas laulutulkinta kokoaa kappaleet kokonaisuudeksi, joka pokkaa suvereenisti vuoden 2022 parhaan albumin tittelin.
 

Äänestyksiin osallistuneet asiantuntijat ja kriitikot: H. Varjo, V. Haamu, J. Vuorma.

Parasta levynkansikuvitusta koskeneessa äänestyksessä ei huomioitu tekoälyn tekemiä kuvia ja osa raadista ilmeisesti vieroksui hiukan digitaalisiakin teoksia, vaikka ne olivat toki ehdolla.

Kaapu Press kuittaa.

Ps. Parhaaksi Pohjois-Suomen keikaksi raadista mainittiin Lucifer - Oulu 29.7.2022, mutta äänestystä ei aiheesta järjestetty.