lauantai 30. joulukuuta 2023

Vuoden 2023 paras sarjakuva, levy ja levynkansitaide

 



Sarjakuva- ja taidekollektiivi ja riippumaton kulttuurikummitus Kaapu Press on valinnut vuoden 2023 parhaan sarjakuvan, levyn ja levynkansimaalauksen.

Parhaan sarjakuvan palkinnon voitti Gino D'Antonion ja Renato Polesen "Sand Creek". Tämä noin 100 sivuinen osin historiallisiin tositapahtumiin pohjautuva westernsarjakuva ilmestyi Story House Egmontin julkaisemassa Lännentie kronikka -sarjassa. Paljon ääniä sai myös samassa sarjassa ilmestynyt Gino D'Antonion ja Sergio Tarquinion "Apachin huuto".

Parhaan levyn palkinnon pokkasi Floridan thrash/death veteraani Hellwitch hienolla "Annihilational Intercention" levyllään (Listenable Records).
Äänestys oli tiukka, Hellwitchin kanssa kilpaili hyvin tasaisesti uusin Eilen Jewell albumi "Get Behind the Wheel" (Signature Sounds), joka on loistava americana/country/folk paketti. Paljon ääniä saivat myös thrash metal jyräys Overkill: "Scorched" (Nuclear Blast) ja serbialaisen laulajan Tea Tairovicin uusin albumi "Balerina" (T Music).

Parhaan levynkansimaalauksen palkinnon pokkasi tänäkin vuonna Italian maalaustaiteen perinnölle kunniaksi oleva Paolo Girardi, öljymaalauksestaan Ageless Summoning yhtyeen "Corrupting the Entempled Plane" (Dark Descent Records) levyn kanteen.
Kansitaidegenren kohdalla on mainittava että nyt kauan jatkuneesta wacomkuvantamisesta jo sitten tietysti loogisena jatkona tekoälykuviin siirtyvällä aikakaudella on hienoa, että kansitaidetta hallitsee yhä tälläkin hetkellä suvereenisti Girardin tapainen pelkästään oikeita öljymaalauksia tekevä mestarillinen taiteilija.

Äänestyksiin osallistuivat kriitikot/taiteilijat/asiantuntijat J. Vuorma, H. Varjo ja V. Haamu.
Antero Mörinän ääniä ei laskettu. Häntä kun ei ole hyväksytty hang-around statuksestaan eteenpäin Kaapu Press -sisäpiiriin, hiukan moukkamaisten sarjakuviensa takia. Joita on tulossa lisää.