perjantai 24. tammikuuta 2020

sarjakuvavinkki: This Dog Barking - The Strange Story of U. G. Krishnamurti

    

This Dog Barking - The Strange Story of U. G. Krishnamurti

Nicolas C. Grey & James Farley
168 sivua
Harper Element, 2017

U.G. Krishnamurti (1918-2007) oli mielenkiintoinen hahmo, joka eli aika erikoisen elämän. Nicolas Greyn ja James Farleyn työstämä U.G.:n elämänkerta sarjakuvamuodossa oli tekijöilleen useiden vuosien urakka. Albumi on julkaistu 2017.

U.G.:ta ei pidä sekoittaa henkilönä kuuluisampaan Krishnamurtiin, filosofi ja elämäntaidon opettaja Jiddu Krishnamurtiin. Miehet eivät olleet sukua, mutta tunsivat toisensa.

 

U.G. tunnetaan filosofina, skeptikkona ja hengentieteiden räyhänhenkenä joka ei kuvia tai guruja kumarrellut. Itse mies määritteli itsensä sanoilla "philosopher of some sort". Hän syntyi varakkaaseen teosofisukuun Intiassa ja oli siksi henkisten opettajien ja gurujen ympäröimä syntymästään lähtien ja joutui opiskelemaan kaikkea aiheeseen liittyvää jo lapsena.  Hän pettyi sekä hengentieteisiin, joogaan, meditaatioon että länsimaiseen filosofiaan, jota opiskeli yliopistossa. Tyhjiä lupauksia ja huijausta kaikki, mikään ei toiminut omakohtaisesti.


Vuosien varrella U.G. haaskasi omaisuutensa, erosi perheestään, eli kodittomana Lontoon kaduilla, ajautui sitten Sveitsiin jossa koki 49-vuotiaana jonkinlaisen muodonmuutoksen jota kieltäytyi määrittelemästä hengentieteellisin termein. U.G.:n mukaan kyseessä oli biologinen muutos. Tämän jälkeen U.G. tuli tunnetuksi filosofisista keskusteluistaan joita on tallennettu ääninauhalle ja videoille ja kirjoihin aika kattavasti.

This Dog Barking -sarjakuva on onnistunut teos, tekijät ovat perehtyneet aiheeseensa hyvin ja U.G.:n elämästä on poimittu oleelliset tapahtumat mukaan.  Sarjakuvassa on kuvattu U.G.:n varhaisvuodet intiassa, tapaamiset ja välirikko Jiddu Krishnamurtin kanssa, visiitti Ramana Maharshin luona (ei tehnyt vaikutusta U.G.:hen), aika Yhdysvalloissa perheellistyneenä teosofisen liikkeen luennoitsijana (tässä roolissa U.G. tunsi itsensä papukaijaksi joka toisteli tyhjiä fraaseja) ja sieltä alkanut luisu yksinäiseksi pummiksi Lontoon kaduille ja edelleen Sveitsiin jossa U.G. koki muutoksen jolle antoi nimen "calamity".

Teos on jaettu kolmeen osaan. Ensimmäinen osa kuvaa U.G.:n henkilöhistoriaa ennen Sveitsin vuosia. Toinen osa käsittelee muodonmuutosta jonka U.G. koki siellä. Kolmas yleisesti U.G.:n näkemyksiä ja filosofiaa, joita esitellään kuvaamalla U.G. käymässä dialogia "seuraajiensa" kanssa. Sarjakuvan kertojana toimii U.G. itse.


Piirrostyyli sopii teokseen ja kerronta on sujuvaa ja informatiivista. Monet välillä kerronnan pysäyttävät suurehkot yksityiskohtaiset kuvat ovat hyvinkin näyttäviä. Tekijöistä Grey on brittiläisestä undergroundsarjakuvascenestä lähtöisin, nykyään asuinpaikkansa on Kambodža. Farley asuu Skotlannissa. Ainakin Greylle U.G. lienee aika läheinen aihe, hän on julkaissut jo vuosia YouTube -kanavallaan paljon U.G.-materiaalia.

Teos uponnee tehokkaimmin lähinnä ihmisille joille U.G. on jo ennestään jollain lailla tuttu hahmo, mutta voi olla kiehtovaa luettavaa muillekin.  Sarjakuvaa voi tilata ainakin verkkokirjakaupoista,  esim. Amazonin kautta löytynee.

U.G. ei ole laajalti tunnettu mainstream filosofi vaan enemmän kulttisuosiossa. Hän oli kuitenkin vakavastiotettava hahmo, jonka keskustelupiiriin hakeutui monia tunnettuja tieteentekijöitä ja taiteilijoita ja jota haastateltiin radio-ohjelmiin ja televisioon ympäri maailmaa. Hän ei itse varsinaisesti kirjoittanut kirjallisia teoksia, mutta hänen haastattelujaan ja ihmisten kanssa käymiään keskusteluja on koottu kirjoihin paljon.

 U.G. itse ilmoitti että hänen sanomallaan ei ole tekijänoikeuksia: kaikkea hänen sanomaansa saa jäljentää, levittää, tulkita, väärintulkita, vääristellä ja varastaa täysin vapaasti.

U.G. Krishnamurti kuoli Vallecrosiassa Italiassa 2007.


Suositeltavia kirjoja aiheesta:
The Mystique of Enlightenment: The Radical Ideas of U.G. Krishnamurti
The Courage to Stand Alone: Conversations with U.G. Krishnamurti 


“Don't follow me, I'm lost.”
- U.G. Krishnamurti